بسمِ الله الرّحمن الرّحیم
چون امکان ارسال مطالب این مقاله در یک صفحه ممکن نبود ، آن را در دو بخش آوره ام
این بخش دوم است لطفاً هر دو بخش را بخوانید و نظر هم یادتان نرود
درک پنجم « هاویه »است : وَاَمّا مَنْ خَفَّتْ موازینُهُ ، فَاُمُّهُ هاویه ، وَما اَدْراکَ ماهِیه ، نارٌ حامِیه (17)
یعنی: امّا آن کسی که ترازوی (عمل) او سبک باشد ، پناهگاهش هاویه است و تو چه میدانی هاویه چیست ؟ آتشی است داغ و سوزان
در قرآن کریم در یک مورد از دوزخ به عنوان « هاویه » یاد شده است در صفحة 571 مفردات راغب ، علت نام گذاری این طبقه به هاویه ، به این صورت بیان شده است : “ این واژه در اصل از ماده « هُویّ » به معنای افتادن و سقوط کردن از بلندی به پستی است ؛ هوای نفس را به این جهت هوی گفتهاند که صاحبش را در دنیا به پستیها میکشاند و در آخرت او را در هاویه می اندازد از
امام صادق ( علیه السلام ) و ایشان از رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم ) نقل کرده است : کسانی که در هاویه میافتند به اندازة پیمودن هفتاد « خریف » راه ، در عمق هاویه سقوط میکنند هرگاه به انتهای هاویه رسیدند ، هاویه فوران میکند وآنان را به اندازه 70 خریف به طرف بالا میراند ، پس از رسیدن به بالای هاویه ، باز به طرف پایین سقوط میکنند واهل هاویه همینطور برای ابد عذاب میشوند . 181)
درک ششمِ دوزخ « سعیر » است . در قرآن کریم درمورد تقسیم بندی مردم ، درروز قیامت ، به این آیه برمیخوریم :
« فَریقٌ فِی الْجَنَّهِ وَ فَریقٌ فِی السَّعیر » (19)
یعنی : گروهی در بهشت و گروهی در سعیر خواهند بود
واژه « سعیر » 16 بار و به صورت جمع ( سُعُر ) 2 بار در قرآن کریم آمده است . این واژه که در اصل از سَعْر ( بر وزن فقر ، به معنای برافروختن آتش ) گرفته شده ، به معنای آتش شعله ور آمده است ، لذا سعیر به معنای آتش سوزان و ملتهب است .
در سعیر سیصد چادر آتشین بر پا شده است ودر هر چادری سیصد قصر آتشین است ، ودر هر قصری سیصد اتاق آتشین است ، ودرهر اطاق ، سیصد گونه از انواع عذابهای آتشین ، که در آنها مارها و عقربهای آتشین و غل های جامعة (20)آتشین وزنجیرهای آتشین است ، و این است معنای گفتة خداوند متعال که میفرماید :
« اِنَا اَعْتَدْنا لِلْکافِرینَ سَلاسِلَ وَ اَغْلالاً وَ سَعیراً » (21)
یعنی : ما برای کافران سلسلهها وزنجیرها وغلها وآتش سعیررا مهیا کردهایم
درک هفتم دوزخ « جهنم » است . از جهنم میتوان به معروفترین اسم برای کانون قهر و غضب الهی یاد کرد . « جهنم » از یک طرف نامی کلی و عمومی برای همة طبقات دوزخ است و از طرف دیگر نام مخصوص یکی از طبقات آن میباشد .
« فلق » در جهنم است ؛ و« فلق » چاهی است که وقتی سر آن را برمیدارند ، آتش آن به شدت شعلهور میشود و فوران میکند ، این طبقه از بدترین طبقات دوزخ است و « صَعودا » نام کوهی است که در میان جهنم واقع شده ، وجنس آن از مس است ، و « اَثاما » رودخانهای از مس گداخته شده است که دراطراف آن کوه ، جریان دارد ، و این مکان از بدترین جاهای این طبقه است و .
و عذاب آن از همه عذابها شدیدتر است . (22)
شاید یکی از دلایلی که «جهنم » بیش از اسامی دیگر دوزخ ، در بین مسلمانان مشهور است ، این گفتار پیامبر ( صلی الله علیه و آله ) باشد که فرمود : “درک هفتم دوزخ ، جهنم است که محل عاصیان امت من میباشد” (23)
کلمه جهنم 77 بار در قرآن کریم تکرار شده است ، مثلاً در این آیه : « وَاِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ اَجْمَعین » (24) یعنی : جهنم میعاد گاه همه آنهاست
نقل است که بر سر در هفتم ( یعنی جهنم ) سه جمله نوشتهاند : از نفس خود حسابرسی کنید ، پیش از آنکه به حساب شما رسیدگی کنند و خود را ملامت و توبیخ کنید ، پیش از آنکه ملامت و توبیخ شوید و خداوند عزوجل را بخوانید پیش از آنکه بر او وارد شوید و دیگر قدرت و امکان خواندن اورا نداشته باشید . (25)
خداوند ما و شما را از عذابهای جهنم حفظ فرماید : ربّنا ءاتنا فِی الّنیا حسنة و فِی الْآخیرةِ حَسَنةً وَ قِنا عذابَ النّار (26 )
پاورقیها
17- سورة القارعه ـ آیات 8 تا 11
18- شیخ صدوق ، محمد ابن علی – خصال ، ترجمة مدرس گیلانی ، سازمان انتشارات جاویدان ، صفحة 297
19- سوره شوری ، آیه 7
20- غل جامعه غلی است که بر گردن نهند و زنجیرهایی را که به دست بسته شده است با آن متصل کنند . واز این جهت ان را جامعه گویند .
21- سوره انسان ـ آیه 5
22- .بحار الانوار ـ جلد 8 ، صفحة 285
23-عابدی ، غلامحسن ـ چند داستان آموزنده و معراج پیامبر ( ص ) ، انتشارات دار النشر اسلام ، قم ، پائیز 1374 ، صفحة 16
.: Weblog Themes By Pichak :.